De toonaangevende AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1 procent lager op 319,14 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 1,4 procent tot 519,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1 procent. Londen hield het verlies beperkt op 0,1 procent.

De Amerikaanse beurzen zetten vrijdag bij opening ook een dalende lijn voort. De Dow-Jonesindex verloor na een uur handel 0,6 procent.

Euro

Uitspraken van ECB-lid Axel Weber dat Europese banken nog tot in het eerste kwartaal van 2011 onbeperkt geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank, zetten de euro flink lager ten opzichte van de dollar. De euro was vrijdagmiddag 1,2700 dollar waard. Donderdag bij het slot van de beurshandel kostte de euro 1,2835 dollar.

De beurzen in Europa reageerden hier ook negatief op. ,,Dit wordt geïnterpreteerd als een signaal dat het nog niet goed gaat met de Europese economie”, aldus Van der Stee.

Werkloosheidscijfers

Donderdag kwamen onder meer slechte Amerikaanse werkloosheidscijfers naar buiten. ,,De laatste data uit de VS zwengelden een vlucht aan richting de relatief veiligere staatsobligaties'', aldus een analist in Londen.

Vooral Duitse staatsobligaties waren vrijdag populair, terwijl de rente op Griekse staatspapier juist groeide. De kloof tussen de rente op Duitse en Griekse 10-jarige staatsleningen groeide vrijdag met 15 basispunten tot 870 basispunten.

Min

Vrijdagmiddag kan de expiratie van opties volgens Van der Stee nog leiden tot enige volatiliteit. Houders van opties hebben tot de derde vrijdag van de maand de mogelijkheid hun optie te benutten.

Nagenoeg alle fondsen in de AEX stonden vrijdag in de min, uitgezonderd uitgever Reed Elsevier, die 0,3 procent omhoog ging.

Brunel

De Nederlandse detacheerder Brunel presenteerde vrijdag zwaar tegenvallende cijfers. Het aandeel ging 11,5 procent onderuit. Ook branchegenoot USG People werd hierdoor meegesleurd en noteerde een verlies van 3,7 procent.

Automatiseerder Ordina noteerde een min van 3,7 procent na een aangekondigde aandelenemissie. Hoewel het een kleine emissie betrof, geeft Ordina volgens analist Wim Gille van RBS ,,een verkeerd signaal af''.

De olieprijs ging vrijdagmiddag 0,8 procent omlaag tot 73,85 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl